Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyák a szememmel

         Kutyák a szememmel

/A legismertebb, leg népszerűbb kustafajtákak mutatom be!/

 

Kutyák leírását találod meg az én szememmel.

Segítségül hívtam tenyésztőket, gazdákat és könyveket. (Ha kérsz hozzászólásban egy fajtát leírom azt is. )
 FCI 1. fajtacsoport juhászkutyák és pásztorkutyák
 
1. szekció  juhászkutyák/terelőkutyák
 
                       Chipperke: Ez egy kis testű, fekete, tömött bundájú kutya.
          Kártevő írtásra tenyésztették ki belgiumban.
25-30 cm magas és 3-9 kg, a kanok jóval nehezebbek a szukáknál.
Sima tömött bundája van, tapintása durva. Kicsit áramvonalas megjelenésű, mert pofája, füle és lába elülső részén rövid a szőr. Nyaka körül kicsit hosszabb ezért sörény szerű megjelenése van. Farkát, ha engedik kurtítják, ám ezt sok országban már betiltották. Feje rókaszerű. Éber tekintete van. Kis fülei felállók. Ollós harapású. Orra mindíg fekete, szeme sötétbarna.
      Ez a kiskutya nagyon éber, örökmozgó, magabiztos és eleven. Nem finnyás, nagyon kitartó. Szőrzete miatt ellenáll minden időjárási viszointagságnak. Szabadban és házban egyaránt tartható. Bátor és éber. Nem hajlamos az elcsavargásra. Nagyon hűséges. Jól kijön más háziállatokkal, de a macskák és egyéb kis állatokkal kis korban meg kell ismertetni. A vendégeket felméri, (akár hívatlanok akár nem) s ezek után megy közelebb. Kártolókefével nem árt hetente átkefélni a szőrét, mert akkor nem hullajtja annyira. Rendkívül értelmes , érdeklődő fajta, ezért a tanítása könnyű. Szeret sokat ugatni.
       Ez a kis eb olyan mint egy köteg dinamit, rengeteg játék és mozgás kell neki. Napi séta és póráznélküli rohangálás ját neki (nem az a szökős típus). Azonban a nagy kertben rohangálással is elvan. Imád visszahozni dolgokat. Szinte bármilyen kutyás sportban jó. Kártevő írtásra is tökéletes. Nameg a betolakodók jelzésére.
Egyebek: kialakulása 1500-as évek. A kölykök sokszor farok nélkül születnek. 12-13 évig élnek.
 ez egy különleges fehér  egyed az FCI nem fogadja el.
 
 
                                              Cardigan wels corgi: Ez egy Welshben kitenyésztett, akár gondoltad volna akár nem pásztorkutya.Hosszú teste és rövid lábai miatt gondolhatnánk azt is, hogy kotorék eb.  Rókaszerű a megjelenése.   Minden szín elfogadott de a fehér nem lehet uralkodó. 31cm magas és 15-18kg. Szörzete ellenálló, bírja az időjárási viszontagságokat.
      Imádja a családját, bár néha odakaphat. Nem ugatós. Domináns, talán a legdominánsabb fajta. Kis korban meg kell ismertetni a kissebb állatokkal. Gyerekeket bírja ha a gyerekek tisztelettel bánnak vele. Ezért jobb nagyobb gyerek mellé vinnni.
      Heti egy kifésülés elég, ám a vedlési időszakban napi fésülés szügséges, ha nem akarjuk az egész lakást naponta 5-ször takarítani.
      Hosszú háta miatt óvni kell a lépcsőzéstől és az elhízástól. 
      Nagyon inteligens ezért tanítani kell, szeret tanulni. Azonban néha makacs.
      Nem szükséges annyit mozgatni és 1 éves korig tilos lépcsőznie és kifáradnia!!! 
      Igazi munkakutya, bár ma csak kutyás sportokban főleg.
     Egyebek: Ősi fajta már Kr.e. 1200-ban is élt.Elfogadták: 1934-ben. ,,Sarokcsipkedő" fajta. (Ami azt jenti, hogy arra tenyésztették , hogy a marha lábához kapjon oda terelés közben.)
 
 
 
 
                                  Pembroke Wels corgi: Ez egy alacsony termetű, erőteljes, értelmes tekintetű kutya. Testhossza átlagos, mellkasa lekerekített, mély. Aprók a lábai és egyenesek. Farkát kurtitják azokban az  országokban ahol ez megengedett. Feje rókaszerű. Mancsa ovális erős talppárnákkal.
          Stopja mérsékelt. Harapása ollós. Kerek szemei közepes nagyságúak.
          25-31 cm magas. 8-10 kg sújú.
           Színei a vörös, bézs (coboly), őzbarna, fekete, cser és ezek kombinációi. Némi fehér szín megengedett a melkason és a lábakon.
          Energikus, értelmes, ragaszkodó, kitűnő őrkutya. A rossz idő sem zavarja. Nem szökős.
          Kiskorában meg kell szoktatni a gyerekekkel és a kisállatokkal. Kutyákkal szemben domináns.
          Vadlési időszakban napi kikefélést igényl a bundája.
          Az elhízás nagy veszély a corgikra nézve, mert a kis lábakra nagy súj nehezedik olyankor.
          Értelmes éber, ezért kitűnően tanítható.
          Napi 3 séta sem elegendő neki  sok labdázásra van szüksége mellette, ám a póráz nélküli sétákon sem megy túl messzire gazdájától.
          Munkakedvelő és az agilty-ben is kítűnő.
 
 
    
 
 
 

 

 

 

 

 

                                  Katalán Juhászkutya: Spanyol Országból származik. Juhászkutya és Őrkutyaként használják/hazsnálták. Izmos közepes testű kutya. Hosszu enyhén hullámos szőre rá lóg a fejére. Nyaka rövid. Hosszú háromszögletű fülei lelógnak. Harapás olós. A kanok 47-55 cm magasak a szukák 45-53 cm. Jellegzetes bajusza és szemöldöke van. Szőrzetének színe a barnától a szürkéig a feketén át terjedhet.Szemei mogyoró barnák. Eleven, szívesen tanul, jó munkakutya. Az ismeretlenekkel bizalmatlan. Fáradhatatlanul dolgozik. Rendkívül jól kijön a macskákkal ha fiatal korában megismertetik velük. Gyerekekkel is kitűnően viselkedik.
Ez a kutya nem egyenletesen vedlik előszőr a bunda elejéből hullik ki a szőr eztán hátulról. Nem szabad a szőrrel sokat törődni de néha át kell kefélni, hogy ne gubancolódjon. Nevelése során változatosságot kell csempészni a mindennapokba mert hamar megunja magát.
Hatalmas a mozgás igénye. Tökéletes sport lehet neki a Flyball és meg lehet próbálni a mentőkutya képzést is.
 
 

 

katalan-kolykok.jpg katalan.jpg

katalan-pasztor.jpg

 

 

 

 

 

 

 

                                                        Schapendoes: Közepes testű, arányos felépítésű kutyus. Hollandiából származik. Juhászkutya. Egyenesek a lábai. Farka hosszú szőrös nyugalmi állapotban leengedi, de futásnál sem emeli a magasba. Kicsi lelógó hosszú szőrrel fedett fülei vannak. Harapása ollós. Kanok 43-50 cm a szukák 40-47 cm marmagasságúak. Nagyjából 15 kg-osak. Szőre minimum 7 cm hosszú. Szemei barnák. Színe a kékestől a feketéig terjed de minden szín megengedett.
Barátságos, éber, eleven kutya.Ravasz, szeret tanulni de olykor makacs is tud lenni. Szükség esetén nagyon bátor. Gyerekekkel más házi állatokkal nagyon jól kijön.
Heti egyszer trimmelni kell a szőrét. Fülét szemét naponta ellenőrizni kell, mert a szőr bele lóg és így kevésbé észrevehető a piszok.
Színvesen és gyorsan tanul de képes átejteni a gazdáját. Nem olyan nagy  a mozgás igyénye. Szeret labdázni. Nem szökős. Flyball-ban kiemelkedő.

schapenek.jpg 

 

schapi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

                                            Ausztrál Juhászkutya: Az egyesült államokba tenyésztették ki, juhászkutyának. Sok filmben felhasználják okossága és szépsége miatt.
Farka természetesen rövid, olykor kurtítják. Mellkasa mély, hasa felhúzott. A lábai egyenesek. Izmos, erős állat. Háromszögletű közepesen nagy lógó füle van. Manulavágású szemei vannak. Marmagassága 45-58 cm között mozog. Másik neve az Ausie :). Lehet rigókék, vörös, fekete vagy barnásvörös színű fehér és cserbarna rajzokkal. A fehér szín nem terjedhet a marja mögé. A szemek barnák vagy borostyány színűek esetleg kékek. A kék a rigókék egyedeknél gyakori. Mint már fentebb elmítettem, értelmes élénk kutya, szívesen tanul. Szívós fáradhatatlan és nagyon kötődik a családjához. Kedveli a társaságát más ebeknek, állatoknak, gyerekeknek is.  Rendszeresen fésülni kell a szőrét. Vedlés idején rengeteg szőrt hullajt. Folyamatosan le kell foglalni, mert hajlamos arra, hogy elunja magát és akkor feláshatja a kertet vagy megrághatja a bútorokat egyéb rosszaságokat művelhet. Napi 3 séta is nagyon kevés neki egész nap mozogna. Napi negyed órát fél órát foglalkoztatni kell az agyát is. Munkakutyának kitűnő. Agilyti Flyball tökéletes sportok neki.

 

ausztar-juhasz.jpgaussie-kolyok.jpg

aussie.jpg

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Slow cetirizine, non-homogeneous respect counter-informers.

(usumoged, 2019.05.18 16:31)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Buy Prednisone[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone No Prescription</a> qsc.qydd.kutyaklubb.eoldal.hu.wnr.lk http://mewkid.net/buy-prednisone/

Infants ulcerate bladder; haemofilter pills.

(obekiya, 2019.05.18 14:56)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> iri.zkwu.kutyaklubb.eoldal.hu.rbm.yi http://mewkid.net/buy-prednisone/

Urinalysis pustules vegetations, can splintage documented.

(uetisacu, 2019.03.08 07:10)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Online[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

This lessens wanting ca steroids.

(ucenijixi, 2019.03.08 05:37)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Without Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Your Guide To Blood Exigencies Numbers

(ASnuscurnasucT, 2018.09.27 15:27)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre determination bat, il pompe le sang par vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-inde-chennai/

 

 

ProfilképUtolsó kép


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 46054
Hónap: 394
Nap: 7